joi, 24 ianuarie 2008

Noul Tricolor: Rosu, Galben si Portocaliu!

Am asistat astăzi, 24 Ianuarie, la prima zi de campanie electorala. E bine? E rău? Nu as putea sa va spun. Dar trebuie sa ne obişnuim cu aceasta. Astăzi a început (in piaţa) aceasta campanie care se va termina la sfârşitul anului, după alegerile generale (sau poate va continua pana la alegerile prezidenţiale).
Lideri marcanţi ai vieţii politice s-au etalat la scena deschisa. Fiecare lider a purtat culoarea care îl reprezintă: roşu, galben sau portocaliu.

Aceasta moda a fost lansata in 2003. Atunci din dorinţa PNL-ului de a ieşi din blocajul mediatic in care se afla (datorita presiunilor puterii din acel moment), un grup de tineri, printre care si eu am încercat sa inventam un simbol vizual.
In acel an, erau prezenţi la Iaşi toţi membrii din conducerea PNL. Avea loc Delegaţia Permanenta a partidului. Câţiva colegi au venit cu ideea de a purta banderole sau mici bucăţi de material galben la rever. Am propus un simbol mai vizibil (e aproape imposibil sa nu-l vezi): Fularul. In cea mai mare graba, dar si cea mai mare secretomanie PNL a comandat executarea a câteva sute de astfel de fulare. Am mai avut baloane si pancarte. A fost frumos deoarece nu s-a scandat nimic. Totul a fost civilizat si fără evenimente neplăcute.
Pot sa spun ca a fost o adevărata victorie. PNL a dominat piaţa. Exista doar o singura culoare: galben.

A urmat anul 2004, o iarna năprasnica, daca va amintiţi acel viscol care a făcut ca doar “personalul PNL” sa ajungă la Iaşi, unde “avionul prezidenţial” nu a ajuns. Multi liberali si-au lăsat maşinile in zăpada, s-au urcat in tren si au ajuns la Iaşi. In acel an erau zvonuri ca se va da o adevărata lupta in piaţa. Existau planuri de intrare in piaţa. Au fost convocaţi zeci de mii de simpatizanţi PSD pentru a ocupa piaţa si a nu permite liberalilor sa-si etaleze culoarea. Ghinionul lor, sau norocul nostru. A fost cea mai sărăcăcioasa sărbătoare, pe vifor si multa, multa zăpada.
In 2005, 2006 si 2007 partidele au obosit, timpurile se calmaseră.

In 2008, an electoral, au revenit culorile in Piaţa Unirii. Din nou, liberalii au ocupat piaţa. Dar de acesta data au fost secondaţi de PLD si PSD. Nimic anormal.
Ceea ce este anormal este modul in care s-au purtat atât politicienii cat si câţiva ieşeni aflaţi in Piata Unirii.
Unii politicieni au venit in piaţa pentru campania electorala si nu pentru a sărbători Unirea, in loc sa joace Hora Unirii (aşa cum s-a făcut in fiecare an) au plecat in public ca nişte veritabili vedete rock. Unii cetăţeni prezenţi in piaţa au început sa huiduiasca pe unii, sau sa scandeze pe alţii. Aceste lucruri nu sunt normale. Am pierdut si cel mai mic sentiment de patriotism. Am transformat si aceasta sărbătoare in circ.

Iasul a suferit in 24 Ianuarie 1859, a pierdut statutul de capitala. A cedat in fata "miticilor" din Bucureşti. Si toate acestea pentru Unitate. In schimb, Iasul a cerut un minim respect, si de aceea ar trebui sa vina in fiecare an conducătorii tarii sa recunoască jertfa noastră.

Sa nu credeţi ca sunt împotriva culorilor. E bine ca la Iaşi au fost 3 culori: roşu, galben si portocaliu. Nu e bine ca nu ne respectam unii pe alţii, ca ne huiduim in loc sa ne bucuram.
Sper sa ne maturizam si sa învăţăm ca o campanie electorala se poate face si civilizat.
Pana atunci va urez vizionare plăcuta! Circul va continua!

Show must go on!

Niciun comentariu: