marți, 15 ianuarie 2008

PAINE sau CIRC? Ce vor alege romanii?

(acest editorial a fost postat pe 10 ianuarie pe http://www.iasicastiga.ro/editorial/paine-sau-circ-ce-vor-alege-romanii)

De la imparatii romani, guvernantii (oricare ar fi fost acestia) au invatat ca pentru a stapani masele trebuie sa le oferi Paine si Circ. Asta ne vor oferi in 2008 cei ce ne conduc, la toate nivelurile: Basescu si PDL ne vor oferi circ. Basescu a si inceput prin respingerea propunerii liberale pentru justitie. Vor urma votul uninominal si alte dosare DNA. PNL si PSD prin Guvern si primariile pe care le au ne vor oferi pomene electorale. Vor creste pensiile, alocatiile, vor scadea impozitele, vor veni bani cu nemiluita de la Uniunea Europeana. Acelasi lucru se intampla si la nivel local: Nichita a inceput cu evenimentele electorale (vor urma pomenile), primul fiind 24 ianuarie, iar Carlan face circ (fasole si incompatibilitati). Cu cat va fi mai mare pomana, cu atat va fi mai mare circul. Vom avea un an electoral complicat: Votul uninominal – personal nu cred ca vom avea asa ceva. Primii care au de pierdut sunt Basescu si PDL-ul. Daca pot obtine un scor mare la votul pe lista, nu putem spune acelasi lucru despre votul uninominal unde nu au personalitati. S-ar putea chiar Basescu sa se intorca impotriva votului uninominal, nu a castigat mult cu referendumul pentru uninominal si s-ar putea sa nu piarda nimic daca va fi impotriva lui. Presedintii de partide (oricare ar fi acestea), dar si partidele in general, pierd mult din influenta in cazul votului uninominal. Alegerile locale si generale – eu cred ca vor fi simultan in toamna. S-a incercat ca Guvernul sa-si dea demisia pentru a le face in primavara, dar nu se stie exact ce va urma dupa aceasta demisie. Asa ca cea mai buna solutie (pentru unii) este sa se faca simultan in toamna. Doar daca Basescu nu ne va face o surpriza: sa-si dea demisia si sa avem si prezidentiale in acelasi timp (pentru a ajuta PDL-ul). Acestea sunt arme politice. Sunt folosite peste tot in lume de toate partidele. Dar trebuie sa fim constienti de ele. Pana acum tot timpul am primit paine si circ, dar niciodata separat, iar pentru prima data va trebui sa alegem: Paine sau Circ. Deschideti ochii mari!

Un comentariu:

Andrei spunea...

Un concurs pentru bloggeri ieseni organizat de Iasi Nights.ro.

Esti blogger? Esti din Iasi? Te intereseaza soarta orasului tau. Scrie un articol pe tema "Orasul Iasi. Ce as schimba in 2008" si noi il publicam pe http://iasi.nights.ro. Articolul poate consta si in fotografii reprezentative despre orasul Iasi in 2008 sau chiar un videoclip. De asemenea prin intermediul retelei sociale http://iasinights.ning.com iti promovam timp de o luna ultimele 5 post-uri de pe blog-ul tau.

Asteptam articolele pana la sfarsitul lunii februarie pe andreisava@yahoo.com. Cel mai bun sau o selectie din cele mai bune vor fi publicate pe http://iasi.nights.ro.