luni, 4 februarie 2008

Taxa auto…În Campania electorală!

(acest editorial a fost postat pe 1 februarie pe http://www.iasicastiga.ro/editorial/radu-prisacaru-taxa-auto-in-campania-electorala )

De câteva zile asistăm la un asalt continuu asupra taxei auto. Fie ea taxă de primă înmatriculare sau taxă de mediu, are foarte mulţi oponenţi şi foarte puţini susţinători. Când întrebi oamenii politici dacă trebuie să avem grijă ca să nu ajungem groapa de gunoi auto a Europei sau dacă trebuie sa existe o taxă de mediu (aşa cum există în toate ţările din vest) ei răspund tare : DA! Dar când îi întrebi dacă vor vota o astfel de taxă de mediu ei spun tare: NU!
Acest lucru se explică prin momentul în care se discută această taxă: Campania electorală.
Cine este nebunul să propună o taxă în plină companie? Iată că există şi astfel de nebuni. Trebuie să recunoaştem: dacă am crescut salariile şi pensiile înseamnă că am crescut cheltuielile. Creşterea economică a acoperit o parte din venituri, dar, probabil, mai este nevoie de bani. Mai mult, avem de a face acum şi cu recesiune la nivel mondial. Dacă nu se va vota o nouă taxă rămânem cu una ilegală din punct de vedere european.
Este dificil pentru partidele politice să se poziţioneze faţă de această taxă: PSD nici nu vrea să audă de ea, în condiţiile în care a mărit cuantumul ei în Camera Deputaţilor; PD-L : o reneagă şi o atacă în condiţiile în care ei au propus-o prin Ministrul Mediului Sulfina Barbu; PNL : pentru ei este cel mai greu. Este un atac la clasa de mijloc, deci la electoratul propriu.
Dacă Guvernul nu gestionează bine acest subiect, va plăti scump.
Este un subiect bun de campanie ce va duce la plecarea de voturi de la PNL la PD-L. Se vede că Băsescu şi PD-L au un staf de campanie şi au început atacurile. A fost ales un mijloc bun de atac (ca şi în cazul ministrului Orban) ca şi la Realitatea TV. Apoi subiectul a fost preluat şi de celelalte mijloace media. E interesant acest joc a lui Vântu.
Vom trăi şi vom vedea ce va urma....campania e lungă!

Niciun comentariu: